Polievky,  RECEPTY

Hovädzí vývar

Hovädzí vývar milujeme, je veľmi výživný a robievame si ho pravidelne. Za 2,5 hoďky máte tento vývar hotový, ale ja ho rada robím večer, aby bol na druhý deň ešte lepší a plný chuti, pretože ak mu dáte čas, chute sa ešte umocnia 🖤

POTREBUJEME:

  • kvalitné čisté hovädzie mäso cca 300 – 500g
  • 1 hovädzia kosť (prípadne aj iné vnútornosti)
  • 5 – 7 ks mrkvy
  • zväzok petržlenu s petržlenovou vňaťou
  • 1 kaleráb
  • kúsok zeleru vcelku pre chuť
  • 1 pór, 2 biele cibule, zelená alebo biela paprika ➡ tieto ingrediencie dávam prvý krát, keď sa varí iba mäso s kosťou. A potom precedím a dám novú cibuľu, pórik a koniec papriky 😉
  • zázvor, bobkový list, celé čierne korenie, mix čierneho korenia, soľ, korenie „polievočka“,
  • na ozdobenie koriander a surová červená cibuľa a červená paprika, prípadne mungo klíčky (voliteľné), pórik

POSTUP:

  1. časť: Hovädzie mäsko si pokrájam na kúsky (ako keď robíte restované mäso). Sprudka ho opečiem na domácej masti, nech sa zaobalí a je mierne dochrumkava. Potom k nemu pridám kosť, 1 bielu cibuľu rozdelenú na 2 časti, 4 bobkové listy, postrúhaný zázvor, celé čierne korenie cca 4 – 5 ks, pokrájaný pórik na hrubšie kúsky cca 1/4 z celého póru, koniec z papriky, kde sú jadierka, chilli korenie (podľa preferencií), zeler a čerstvú petržlenovú vňať. Varím cca 1,5 hodiny, kým je mäso skoro mäkké. Ja mám rada, keď sa hovädzinka rozplýva na jazyku 😉 NESOLÍM, až v 2.kole 😉

Následne – keď je mäsko mäkké, vývar precedím tak, že do druhej dávky pôjde už len precedený vývar a mäsko s kosťou. Všetko ostatné dám preč – off.

  • 2. časť: Dám si nový hrniec – na domácej masti popražím 1 nastrúhanú mrkvičku – kvôli lepšej chuti a farbe; posolím, trošku premiešavam. Pridám mäsko + kosť, pokrájanú zeleninku: mrkvu, petržlen a kaleráb. Dosolím, pridám korenie „polievočka“, novú petržlenovú vňať, nový koniec papriky a zalejem scedeným vývarom. Ak treba dolejem ešte vodou. Nechám variť, kým je zeleninka mäkká. Keďže ja ju krájam už na kolieska, je hotová cca do 40 minút. Ochutnám, ak treba dochutím. Tým, že na začiatku hovädzinu nesolím a soľ dávam až so zeleninkou, je výborné, keď vývar postojí aj do druhého dňa, nech si mäsko naberie na seba soľ a všetky chute sa spoja a umocnia 🖤

Do hotovej polievočky pridám trošku: na jemné plátky nakrájanú červenú cibuľu, čerstvý koriander, alebo čerstvú petržl.vňať, a nadrobno nakrájanú červenú alebo žltú papriku, prípadne nadrobno pórik. Je to bomba mňam.

Dobrú chuť 🙂

One Comment

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.