Polievky,  RECEPTY

Kapustnica

Tento recept kapustnice je pre tých, ktorý obľubujú naozaj kyslú a jemne „čípoš“ kapustnicu 😉

POTREBUJEME:

  • kyslá kapusta (ja som mala 800g)
  • 3 celé zemiaky
  • 2 ks jemne pikantnej klobásky (tipy: Podhradská od „Starý Otec“, Mangalica, domáca jemne pikantná od známeho 😉
  • šampiňóny alebo iné huby 250g
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • bobkový list, celé čierne korenie, mletá červená paprika a soľ
  • domáca masť

POSTUP:

Cibuľu osmažím na domácej masti do sklovita a pridám celý obsah kyslej kapusty aj so šťavou. Premiešam a pridávam: celé zemiaky (ja si ich dávam na 1/2), 3 – 4 cesnaky, 4 – 5 ks bobkových listov, 5 ks celého čierneho korenia a chilli alebo cayenského korenia. Zalejem vodou, koľko chcem polievky (nesolím).

Klobásku môžete pridať 2 spôsobmi:

  • buď celé klobásky hneď na začiatku spolu s kapustou. A keď budú uvarené vybrať, nakrájať a vložiť naspäť až pred koncom (alebo podľa svojich skúseností)
  • alebo po 45 minútach pridám rovno pokrájané klobásky a nechám ich už celý čas v polievke

Ja som si zvolila druhý spôsob. Takže po 45 minútach od začatia varenia, pridám do polievky nakrájané klobásky a nakrájané šampiňóny. Klobáska krásne polievku zafarbí 😉

Priebežne pozerám, ale tak cca po ďalšej polhodinke (čiže po hodine a štvrť od začiatku) sú už zemiaky uvarené. Vyberiem ich, popučím, pridám SOĽ (také množstvo, ako keď varíte zemiaky vo vode), trošku šťavy z polievky a premiešam ručným mixérom. Následne vložím naspäť do polievky. Nechám prevrieť.

Kapustnica má krásnu farbu a je pripravená na zjedenie 🙂

One Comment

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.